Yemek İstisnası

2025 Günlük Yemek İstisnası Bedeli KDV Dahil 264 TL Oldu

Siz de öğle yemeği giderinde çalışan başına ayda 3.300 TL’yi aşkın, yıllık 40.000 TL’ye varan yemek istisnası ile neredeyse yemek gideri kadar tasarruf edin!

  • Gelir Vergisi, Damga Vergisi, SGK İşveren, İşçi Primi'nden Tasarruf Edin!
  • Üstelik KDV’den düşün!
  • Yüzlerce yemek fişi toplayıp giderleştirmekle uğraşmayın.
  • İster 1 ister 1000 çalışanınız olsun sistemden faydalanın.

Hizmetlerin sunulması, müşteri desteği, verilerinizin güvenliğinin ve güncelliğinin sağlanması, taleplerinizin sonuçlandırılması, iletişim gibi kişisel verilerinizin işlenme amaçlarına ve haklarınıza ilişkin detaylı bilgi içeren Müşteri Aydınlatma Metnini incelemek için tıklayınız.

Restoranlar, Marketler ve Online Marketler dahil 60.000 noktada geçerli paket servislerde de kullanılabilen Ticket Restaurant yemek kartı avantajını çalışanlarınıza da yaşatın.

Ticket Restaurant Vergi İstisnası
Vergi İstisnası

Restoranlar, Marketler ve Online Marketler dahil 70.000 noktada geçerli paket servislerde de kullanılabilen yemek kartı avantajını çalışanlarınıza da yaşatın.

Gelir Vergisi

Gelir Vergisi ve KDV Muafiyeti

Yemek harcamalarında
SGK İşçi Primi, SGK İşveren Primi,
Damga Vergisi, KDV ve Gelir Vergisi'nden
tasarruf edeceksiniz.

Yemek Kartı Devlet Destekli

Tamamen Devlet Destekli

Gelir Vergisi Kanunu'na göre çalışanlarınıza günlük KDV dahil 264TL tutarında yemek kartı verdiğinizde bu tutarın tamamı gelir vergisinden istisna tutulacak.

Yemek Kartında Limit Belirleme

Limit Belirleme Özgürlüğü

Ticket Restaurant yemek kartı ile çalışanlarınızın öğle yemeklerindeki en düşük ve en yüksek harcama limitlerini siz belirleyeceksiniz.

60.000 Noktada Geçerli

70.000'den Fazla Noktada Geçerli

Hem siz, hem çalışanlarınız, yemek kartınızı Türkiye'deki 70 binden fazla restoran ve cafede gönlünüzce kullanabileceksiniz.

Herkes için Mutluluk

Herkes için Mutluluk

Çalışanlarınızın motivasyonu ve işyerine bağlılığı daha kaliteli öğle yemekleriyle artarken, sağladığınız tasarruf, büyümenize ve yeni yatırımlarınıza hız verecek!

Yemek Kartıyla Fiş Toplamaya Son

Fiş, Fatura Toplamaya Son

Ticket Restaurant ile fiş, fatura toplamakla, masraf takibi yapmakla uğraşmayacak, yemek kartı ile işinize daha çok vakit ayıracaksınız.

Ticket Restaurant Yemek Kartı Avantajları

Yemek İstisnası

Ticket Restaurant Yemek Kartıyla ilgili Sıkça Sorulan Sorular

Yemek istisnası tutarı ne kadardır ?

Günlük yemek ücreti 2025 yılında, 1 Ocak 2025 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere; 30 Aralık 2024 tarihli, 32768 sayılı 2. Mükerrer Resmi Gazete kararı ile KDV dahil 264 TL’ye yükseltildi. Önceki yıla göre %41,18 oranında artış sağlanan güncel yemek bedeli, 2025 yılının Aralık ayı sonuna kadar geçerli olacak.

Yemek istisna bedeli hesabında KDV hariç mi, dahil midir?

Ücret olarak vergilendirilmeyecek yemek istisna bedeli her yıl belirlenen yemek istisnası bedeline ilgili dönemde geçerli yemek KDV oranı eklenmesi suretiyle bulunan tutardır. Örneğin 2025 yılı için KDV dahil tutar olan 264 TL olarak uygulanmaktadır. Dolayısıyla her yıl açıklanan yemek istisna bedeline geçerli KDV oranına göre hesaplanan KDV tutarı da eklenecektir.

Yemek bedeli istisnasının şartları nelerdir?

Yemek istisnasının uygulanmasında aşağıdaki şartlara riayet edilmesi gerekir: • Yemek istisnası sadece çalışılan günler için uygulanır. •Her yıl belirlenen yemek istisnası tutarını aşamaz. Aştığı noktada sadece o fark kadar tutardan vergilendirilir. •Yemek bedeli istisnası kapsamındaki ödemenin yemek verme hizmeti sağlayan veya buna aracılık edenlere işveren tarafından ödenmesi ve faturanın da işveren adına düzenlenmesi gerekmektedir.

İşverenin Kendi Mutfağında Yemek Yapması ya da Hazır Yemeği Sunması Sanıldığı Gibi Hesaplı mı?

İşletmenin mutfağında hazırlanan yemeğin yine kendi yemekhanesinde sunulması durumunda, bu amaçla yapılan masrafların tümünün gider yazılabilmesi bu yöntemin avantajdır. Eğer uygun ve hijyenik bir mutfak, usta bir aşçı ve kaliteli malzeme kullanımı söz konusu ise elbette bu yöntem çalışanlarca tercih edilebilir. Ancak, bu yöntemin işveren için maliyeti çok yüksek olabilir. Bir de pek çok şirketin mutfak, aşçı, yemekhane imkanlarının yetersizliği kalitesiz ve hijyenik olmayan sağlıksız yemek verilmesine yol açabilir. Böyle durumlarda, İş Kanununa göre yemekten kaynaklanan bir zehirlenmeden dolayı işverenin sorumlu tutulacağını unutmamak gerek. İşyerinde yemek vermenin muhasebe ve vergisel işlem yükü de yüksektir. İşyerinde yemek sunulmasının çalışanlar açısından öne çıkan dezavantajı, çalışanların yemek seçme özgürlüğü ile ilgidir. Herkes o günkü menüde ne varsa onu yemek durumundadır. Yenilmeyen yemeğin atılması, o gün yemek saatine yetişeyemeyen çalışanın bundan yararlanamaması ve dışarıdan yediği yemeğin masraf olarak kendisine tekrar ödenmesi ve en önemlisi bu mutfak ve yemekhane alanı için verilen kira bedeli hesaplı gözüken bu alternatifin gizli maliyetleridir. Bunun içindir ki; çalışanlara işveren tarafından sağlanan yemek alternatiflerinin maliyetlerinin kıyaslanmasında ve en uygun yöntemin tercihinde bu tür gizli maliyetlerin de göz önünde bulundurulması gerekir. Özellikle büyük şehirlerde kiraların yüksek olduğu bölgelerde bu mutfak ve yemek yenilecek alana ayrılan metrekare için ödenen kira da yemek bedeli maliyetine mutlaka katılmalı, bu alanlar olmasa ne kadar daha az kira ödeneceği hesaplanmalıdır. Hazır yemek alınarak şirkette sunulması alternatifi, işvereni yemek hazırlama yükünden kurtarmasına karşılık, yemekhane alanı, yemek sunumu ve kirli kapların temizlenmesi ve benzeri pek çok ilave maliyetle karşı karşıya bırakır. Yemekleri tabldot usulü olması nedeniyle çalışanların seçme özgürlükleri de kısıtlı olur. Hazır yemeklerin taşınmasında uygun yöntemlerin kullanılmaması nedeniyle bozulan yiyeceklerden kaynaklı olarak zehirlenme vakaları ile karşılaşılması bir risk alanıdır. İş yerinde verilen yemekten kaynaklı olarak gıda zehirlenmesi gibi olayların gerçekleşmesinin, iş mevzuatı açısından işverene getireceği sorumluluk ile mali yükler ve cezai müeyyideler de ayrıca değerlendirilmelidir.

Bir Restoran ile Anlaşmak Doğru Çözüm mü?

İşverenlerin, yakındaki lokantalarla anlaşarak ve bedeli yine işverenlerce ödenerek çalışanlarına yemek imkânı sağlaması yönteminde; işverenin anlaştığı lokantaların kalitesi, anlaşılan yemek bedeli, personel bazında söz konusu bedellerin faturalanması ve takibi açısından işletmeyi zorlayacak bir unsurdur. Sınırlı da olsa çalışanlara bir seçme özgürlüğü sunması açısından önemlidir. Bu yöntemde, işletmelerin tek tek her çalışan için yemek bedelinin takibi, ilgili işletmelerden yemek bedeli fiş veya faturaları toplamaları ve bunların çalışılan gün sayısı ve çalışanlarla uyumlu olmasını sağlama, tüm bu belgeleri kaydetme ve saklama gibi ilave idari maliyetlere katlanması söz konusu olacaktır. Tek, toplu bir fatura alınsa bile yenilen yemeğin adetsel takibi ilave bir iş yükü getirecektir.

İşveren yemek bedelini çalışanlara nakit olarak ödeyebilir mi? Ya da yemek bedeli istisnası, çalışana yemek bedeli adıyla yapılan ve bordroya eklenen ödemeler için de geçerli midir?

İşverenlerin çalışanlara nakit olarak yemek bedeli ödemesinin önünde bir engel yoktur. Ancak, çalışanlara doğrudan nakit olarak verilen yemek bedeli ödemeleri Gelir Vergisi Kanunu’nda belirtilen şartları sağlamadığı için yemek bedeli istisnasından yararlanamaz ve bu durum aslında usulen de uygun değildir. Dolayısıyla çalışanlara yemek parasının nakit ödenmesi tamamıyla bordroya ücret olarak yansır ve vergiye tabi net ücret niteliği kazanır. Bu net tutar brüte tamamlanarak maaşa eklenir ve bunun üzerinden de gelir vergisi tevkifatı yapılır bir de Binde 9,48 oranında damga vergisi hesaplanır. Nakden yapılan ödemelerin brüt tutarının 2024 yılı için günlük 9,48 lirayı aşan kısmı aynı zamanda SGK primine esas kazanç hesabında da dikkate alınır. Dolayısıyla doğrudan nakit olarak yapılan ödemeler çalışan ve işverenler için ciddi ilave vergi ve SGK prim maliyetlerini beraberinde getirir.

İşverenlerin yemek bedeli içeren yazarkasa fişleri karşılığında çalışanlara yapacağı ödemeler yemek bedeli istisnasından yararlanır mı?

Çalışanların civar lokantalarda yedikleri yemek karşılığında aldıkları fişleri işverene vererek işverenden bu fişlerde yazan tutarı nakit olarak almaları durumunda, yemek bedeli istisnasının şartı oluşmaz. Çünkü, istisna uygulanabilmesi için faturanın doğrudan işveren adına kesilmesi ve ödemenin de işveren tarafından yemek hizmeti veren veya bu hizmete aracılık edenlere yapılması gerekir. Çalışanların getirdiği yemek fişleri için çalışanlara yemek bedeli olarak ödeme yapılması durumunda yapılan ödemelerin tamamının net ücret olarak dikkate alınması, brüte iblağ edilerek bordroda maaş unsuru olarak tevkifata tabi tutulması ve binde 9,48 oranında damga vergisi hesaplanması gerekir. Ayrıca, İşverenin çalışanlarca getirilen fişler karşılığında çalışanlarına yaptığı ödemelerin ücret olarak bordroya eklememesi SGK ve Vergi Mevzuatı açısından işverenlerin ağır idari para cezaları ile karşı karşıya kalması sonucunu doğurabilecek bir uygulamadır. Vergi incelemelerinde küçük miktarlı pek çok yemek fişinin gider yazılması inceleme elemanının dikkatine çekecek bir unsurdur. Ayrıca bu fişlerin işlenmesi, muhasebeleştirilmesi de büyük bir zaman kaybı demektir. En küçüğünden üç kişilik bir KOBİ düşünelim, haftanın beş iş gününde üç çalışanından on beş fatura, aylık altmış fatura alacak, işleyecek, giderleştirecektir.

Yemek bedeli istisnası kapsamında Ar-Ge personeline verilen yemek çeki, kuponu, kartları bedelleri Ar-Ge indirimine konu edilebilir mi?

Gelir İdaresi tarafından konuya ilişkin verilen özelgede ; Ar-Ge ve yenilik faaliyetlerinin yürütülmesi amacıyla çalıştırılan Ar-Ge ve destek personeline işverenlerce yemek vermek suretiyle sağlanan menfaatlerin 193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun 61 inci maddesine göre ücret kapsamında olduğu ve söz konusu harcamaların yukarıda yapılan açıklamalar çerçevesinde personel giderleri olarak Ar-Ge indirimine konu edileceğinin tabii olduğu belirtilmiştir. Öte yandan, söz konusu yemek giderlerinin personel giderleri kapsamında Ar-Ge harcamasına konu edilmesinin, 193 sayılı Gelir vergisi Kanununun 23 üncü maddesinin birinci fıkrasının 8 numaralı bendinde yer alan gelir vergisi istisnasından yararlanılmasına veya 5746 sayılı Kanun kapsamında gelir vergisi stopaj teşvikinden yararlanılmasına engel teşkil etmediği hususu da özellikle belirtilmiştir.

Yemek Kartı Ödülleri
Yemek Kartı Ödülleri

*Gelir Vergisi Kanunu'na göre çalışanlarınıza yemek kartları ile günlük 240 TL + %10 KDV dahil 264 TL yemek bedeli verdiğinizde bu tutarın tamamı gelir vergisinden ve damga vergisinden istisna tutulur.

Copyright © 2025 Ticket Restaurant. All rights reserved.